coaching@agneskaszas.com

blog

Blog

Megelőzhető-e a kiégés?

Ha már megtapasztaltad a kiégést, akkor pontosan érted és érzed, amikről az előző cikkben írtam. Remélem, tudatában vagy a kis lépések fontosságának is, amelyek a fenntartható energia-menedzsment alapját képezik. Mi van akkor, ha te még nem égtél ki, de a hallottak alapján gyanús vagy magadnak, de legalábbis esélyesnek látod, hogy téged is érinthet a téma? Mit tehetsz annak érdekében, hogy elkerüld a kiégést? Erre keressük ma a választ.

A megelőzés menő. A megelőzés a legjobb. A csapda csupán ott van, hogy mi emberek úgy vagyunk bedrótozva, hogy inkább a fájdalom aktivizálja bennünk a változásra való hajlandóságot.

Lássunk két forgatókönyvet! Az egyik esetben jól vagy, szereted a munkádat, van időd pihenni, törődsz magaddal, mozogsz, egészségesen étkezel, és jól alszol. Hurrá, ez lenne a normális. Itt egy dologra kell odafigyelned. Ne dőlj be, amikor valamilyen külső hang azt próbálja elhitetni veled, hogy ez luxus, vagy hogy ennek meglesz a böjtje, vagy hogy most vagy erőd teljében, taposs bele, majd pihensz nagypapa nagymama korodban. Ez a hang azt sugallja, hogy ha van még tartalék erőd, “felesleges” erőd, azt használd el! Az előző cikkben alkalmazott metafora szerint: ürítsd ki a kamrádat, pincédet! Minek áll ott az a sok minden feleslegesen? Kérlek, ne dőlj be! 

Nagyon sok csábító, izgalmas lehetőség, projekt hív minket. És teljesen természetes, hogy az életünkben van egy fázis, amikor mindenre igent akarunk mondani, mert annyira izgalmas az élet. Aztán eltelik 10-20 év, és rájövünk, mennyire fontos az alvás. A kulcs az, hogy mindig fel tudd mérni, hogy állsz az erőforrásaiddal.

Hogy néz ki most a kamrád, a pincéd? És mire akarod fordítani az energiádat? Lehetőleg olyasmire érdemes, ami megtérül, amiből fejlődsz, erősödsz. Ehhez a kulcs az lesz, hogy megtanulsz priorizálni és nemet mondani, nemet mondani csak akkor tudunk, ha előtte már letisztáztuk magunkban, hogy mire mondunk igent. Ehhez az igenhez viszonyítva láthatjuk csak, hogy mennyi mindenre kell nemet mondanunk, ha annak az egy, kettő top prioritásnak valóban teret akarunk adni az életünkben. A nemet mondás képességének a kifejlesztése az egyik kulcsa a kiégés kezelésének és megelőzésének. Ez azokra is igaz, akik egyszer már kiégtek és el akarják kerülni, hogy újra kiégjenek. 

A másik forgatókönyv szerint úgy érzed, hogy valami nem egészen kerek. Voltál már jobban is, és most úgy tűnik, hogy ez nem a szokásos átmeneti tavaszi fáradtság, vagy a nyári hőség miatti ernyedtség, nem az őszi depresszió, vagy a téli melankólia, kevesebb a lendületed, nagyobb nekirugaszkodás kell a dolgokhoz, és amúgy sem hoz lázba semmi igazán. Még örömödet leled a munkában. Még tudod élvezni a sikereidet, de a nekikezdés fázisa elnehezedett, mintha lefelé húzna a gravitáció. Amikor sikerül ebből kiszakadni és beindul a munka, akkor a lendület, a rutin már visz mindent, akkor jelen vagy, fókuszálsz, megy minden a maga rendjén. Abban a pillanatban azonban, ahogy kikerülsz a megtartó közegből, szinte összerogysz. Nem tart tovább a lendület. Nem tart ki az energia odáig, hogy az elvileg szabad óráidban is feltöltve érezhesd magad. Mi a teendő ekkor? 

Neked is azt javaslom, hogy töltsd le az itt megtalálható munkafüzetet és készíts egy számadást arról, hogy hányadán állsz az erőforrásaiddal. Hova mennyi energia megy el, és főleg honnan tudsz még töltődni? A megelőzés nagyon jól hangzik, de sok esetben nehezebb, mint a problémakezelés, mert nincs elég motivációnk, hiszen még mindig jól működik. „Most komolyan az a gond, hogy nem vagyok száz százalékon? Ági, mutass már nekem valakit, aki mindig maxon pörög!”

Ebben az időszakban jellemzően az apró kicsi változásokat vagy nem észleljük, vagy csak legyintünk és elbagatellizáljuk, hiszen másoktól is mindig azt halljuk, hogy fáradtak, nem alszanak jól, és nekik sincs idejük mozogni. Én most mégis azt szeretném javasolni neked, hogyha ebben a fázisban vagy, figyelj oda a kicsi változásokra. Akár pozitívnak éled meg, akár negatívnak. Ha pozitív az élmény, akkor tegyél oda egy kis plusz jelet és törekedj arra, hogy ebből többet megtapasztalhass. Ha negatív az élmény, akkor pedig vedd komolyan. Nem azt mondom, hogy csinálj a bolhából elefántot. Nincs dráma, hogyha két egymást követő éjszaka nem alszol jól. Elegendő a tudatos figyelmednek csak egy kis sugarát erre a területre irányítani, és a pici eltérés még időben viszonylag könnyedén vissza tudod terelni a neked megfelelő irányba. 

Te hol látod most magad?

Kaszás Ágnes vagyok

coach

A Be on fire, don’t burn out! Fenntartható energaimenedzsment (nem csak) vezetőknek program megálmodója.
Örülök, hogy itt vagy! Nézz szét oldalamon, és ha kérdésed lenne hozzám, lépj velem kapcsolatba!

Youtube közösség

Amiért más pénzt kér én ingyen megosztom veled Youtube-on.

Csatlakozz az 5000 fős közösségünkbe!

Kövess engem!

olvastad már?

További bejegyzések

Energiamenedzsment stresszes időszakban

Az előző cikkekben írtam a stressz fogalmáról, hatásairól, fontosságáról, és arról, hogy miért elengedhetetlen a rendszeres stresszoldást beépíteni a hétköznapjainkba. …

elolvasom

Stresszoldás szintjei

Ha már olvastad az előző blogcikkeket, akkor remélem, nincs kétséged afelől, hogy a stresszt érdemes rendszeresen oldani, kezelni – rutinszerűen, …

elolvasom

Stressz és kreativitás

Te is a kreatív szakmában dolgozol? Tartalmat gyártasz, webfelületeket tervezel, írsz, ékszereket tervezel, vagy valamelyik művészeti ágban tevékenykedsz? Akkor bizonyára …

elolvasom