coaching@agneskaszas.com

blog

Blog

Tévhitek

A kiégés fogalma összetett, a folyamat többlépcsős, és nem könnyű megállapítani, hogy ki hol tart. Ebben a cikkben sorra vesszük a burnouthoz kapcsolódó három legelterjedtebb tévhitet.

Az első tévhit az, hogy a kiégés csak fáradtság, és leginkább a gyenge embereket érinti. Még mindig gyakran találkozom azzal a hozzáállással, hogy a kiégett ember gyenge, nem bírja a strapát, vagy esetleg kifejezetten lusta. Ennek pontosan az ellenkezője igaz. A legelkötelezettebbek vannak a célkeresztben. Kiégni csak az tud, aki valaha tudott lángolni, aki szenvedéllyel, valódi lelkesedéssel, tűzzel tette a dolgát. Pontosan az lett a veszte, hogy csak kifelé irányította a figyelmét a teljesítményre, a feladatokra és nem figyelt befelé a saját igényeire, a töltekezés fontosságára. Aki teng-leng, csak ímmel-ámmal végzi a munkáját, az jellemzően nem ég ki.

A második tévhit szerint, ha egyszer már kiégtem, soha többet nem éghetek ki, védve vagyok. Ez a tévhit egy veszélyes csapda. Aki egyszer megtapasztalta a kiégést, akár közepes, akár súlyosabb fokozatban, könnyen hiheti azt, hogy ez olyan, mint a bárányhimlő: aki egyszer átesett rajta, az innentől kezdve védve van. Ez azonban nem igaz.

Tipikusan azok érintettek a kiégésben, akik nagy lendülettel vetik bele magukat a munkájukba. Soha nem elégszenek meg semmivel, ami nem tökéletes, maximalisták és elkötelezettek. Mivel a személyiségük és a munkához való hozzáállásuk alapvetően dinamikus, ezért a kiégés utáni újrakezdés is újraindítja ezt a működési módot. Úgy is mondhatnánk, hogy amint már éppen jól van, újrakezdi azt a kört, ami a kiégéshez vezetett – hacsak nem iktat be rendszeres feltöltődési pontokat az életébe. Ehhez önfegyelem kell, és az a képesség, hogy nemet mondjunk olyan dolgokra – mind minőségi, mind mennyiségi értelemben – , amelyekre korábban igent mondtunk volna.

Szóval röviden, ha egyszer kiégtél, kiéghetsz még másodszor, sőt harmadszor is. Az a tény, hogy átestél rajta, nem véd meg, csak a rendszerszintű változtatás. Erről írok a kiégés ciklikusságáról szóló cikkben.

A harmadik tévhit szerint a kiégés mindenkinél pont ugyanúgy néz ki. Azt hiheted, ha láttál vagy tapasztaltál már kiégést, akkor bizonyára fel fogod ismerni a következő alkalommal, vagy másokon, hiszen nyilván ugyanazok lesznek a tünetek. Tudom, hogy már kezdek olyan lenni, mint a papagáj, de azért elmondom.

A burnout tünetegyüttes. Vannak bizonyos jellegzetességek, van tipizálási térkép, ami nagyjából meghatározza, hogy általában melyik fázisban milyen tünetek jelentkeznek, de ez személyenként és kiégésenként eltérő lehet.

A kiégés a fekete és a fehér szén között elhelyezkedő szürke zóna. Legalább ötven árnyalata van.

A tévhitek tisztázása azért fontos, mert a kiégés megelőzésében és kezelésében a tudatosság a legfontosabb eszközünk. Akkor is, ha magunkról van szó, és akkor is, ha másokról.

A kulcs mindig a tudatosság. Ez vezethet el a következő lépésig, amikor átgondolod, hogy mit lehet tenni.

Kaszás Ágnes vagyok

coach

A Be on fire, don’t burn out! Fenntartható energaimenedzsment (nem csak) vezetőknek program megálmodója.
Örülök, hogy itt vagy! Nézz szét oldalamon, és ha kérdésed lenne hozzám, lépj velem kapcsolatba!

Youtube közösség

Amiért más pénzt kér én ingyen megosztom veled Youtube-on.

Csatlakozz az 5000 fős közösségünkbe!

Kövess engem!

olvastad már?

További bejegyzések

Energiamenedzsment stresszes időszakban

Az előző cikkekben írtam a stressz fogalmáról, hatásairól, fontosságáról, és arról, hogy miért elengedhetetlen a rendszeres stresszoldást beépíteni a hétköznapjainkba. …

elolvasom

Stresszoldás szintjei

Ha már olvastad az előző blogcikkeket, akkor remélem, nincs kétséged afelől, hogy a stresszt érdemes rendszeresen oldani, kezelni – rutinszerűen, …

elolvasom

Stressz és kreativitás

Te is a kreatív szakmában dolgozol? Tartalmat gyártasz, webfelületeket tervezel, írsz, ékszereket tervezel, vagy valamelyik művészeti ágban tevékenykedsz? Akkor bizonyára …

elolvasom