coaching@agneskaszas.com

blog

Kaszás Ágnes | Blog | Team coaching

Blog

Team coaching

Egyre több cég alkalmazza sikerrel a team coaching eszközét. Mire jó? Mit adhat? Hogyan működik? Az alábbiakban összegyűjtöttem azokat a kérdéseket, amelyek ismétlődően felmerülnek a team coaching kapcsán. Célom ebben a blogcikkben az, hogy egy rövid, mégis átfogó áttekintést adjak a módszerről.

Hol helyezkedik el a team coaching a fejlesztési folyamatok rendszerében?

A szervezet és az egyén között a csapatok dinamikája, kulturája, a csapattagok közti kapcsolatok minősége meghatározó hatást gyakorol mind a szervezet, mind az egyén működésére. Minden, csapatszinten megvalósult változás kihat mindkét szintre, és ez fordítva is igaz: az egyéni és a szervezeti szintű változás, fejlődés hatást fejt ki a közös célért dolgozó csapatok szintjén is.
A szervezeti szintű fejlesztések nehézkesek, lassan öltenek formát, és sok időt igényelnek. Az egyéni fejlődési folyamatok gyorsabbak, de többnyire kisebb hatósugarúak (kivételt képezhetnek ez alól a felsővezetői egyéni folyamatok). A team coaching ennek a két szintnek a szerencsés ötvözete: a változás gyorsabban látható, mint az egész szervezet esetében, a hatása viszont az egyéni fejlesztésekhez képest nagyobb körben érződik. Rendszer szintű szemléletet kíván, és rendszer szintű változást képes generálni a közös tanulás eredményeképpen.

A team coaching = tréning?

A team coaching nem tréning és nem tanácsadás.
A tréninghez annyiban kapcsolódik, hogy a tanulás tanulás gondolata meghatározó mind az egyéni, mind a team coaching folyamatában. Míg a hagyományos tréning keretei között az új ismeretek átadásán és befogadásán van a hangsúly, a team coaching keretében teret kap egy másik fontos szemlélet is.
A team coaching egyik jeles képviselője, Peter Hawkins hangsúlyozza az „unlearning” koncepcióját: ahhoz, hogy valami újat tudjak befogadni, meg kell tudnom határozni azt is, amit ennek érdekében el kell engednem, el kell felejtenem. Az „unlearning” teret nyit az újnak. Alapvető szükséglet az a nyitottság és rugalmasság, amellyel mind egyéni, mind csapat szinten képessé válunk (i) a változtatandó működés felismerésére és (ii) ennek a működésnek az elengedésére, hogy ily módon (iii) gyökeret tudjon verni egy új működés, egy új minőség. A tanulás mindig egy folyamat eredménye. Egy csapat esetében ennek még inkább tudatában kell lennünk: a folyamat különböző fázisokból áll, a több résztvevő szükségszerűen több és többféle dinamikát visz a team coaching folyamatába. A közös tanulás folyamata pedig nem csupán a kívánt változást hozza meg, hanem a résztvevők közötti összetartozást is felerősíti.

Team coaching = csapatépítés?

A team coaching nem csapatépítés, de a folyamat eredményeképpen egyértelműen javul a csapatkohézió, az összetartozás-érzés és pozitív irányba változhat a csapatdinamika. Hogyan jelenik ez meg itt?
A team coaching a csapatidentitást úgy erősiti, hogy közben a nagyobb egységhez való kapcsolódást sem kérdőjelezi meg, így összességében hatására erősödik az összetartozás-érzés, és a nagy egészért vállalt felelősségtudat. A vállalati kultúra egyik kívánatos pillére az, hogy a munkatársak magukénak érezzék a szervezeti szintű célkitűzéseket, azonosulni tudjanak az akár globális szinten megfogalmazott iránnyal, a deklarált értékrenddel. Fontos, hogy ez az ownership a szervezet nem minden egységénél ugyanolyan módon születik meg. Ennek a sokszínűségnek érdemes megadni a teret, és ehhez a team coaching kitűnő eszköz lehet. A csapat közös célja, a purpose az a mag, amely köré rendeződhetnek az eltérő egyéni működési módok, stílusok, gondolatok. Cél nélkül nincs csapat. Ennek tisztázása alapvető a team coaching folyamat sikeréhez.
Kaszás Ágnes | Blog | Kreativitás és játékosság a coaching-ban 2.

Hogyan zajlik egy team coaching folyamat?

A team coaching egyik legegyszerűbb modellje azt a három lépést és azt a három területet határozza meg, amely minden team coaching elengedhetetlen része. A „3C” modell három alapvető lépése: (i) Close, (ii) Commit, (iii) Check: azaz (i) valamit mindig lezárunk, (ii) elköteleződünk egy új minőség irányába, és (iii) újra leellenőrizzük, hogy valóban a kívánt eredmény felé haladunk-e. Ezt a modellt úgy is nevezhetnénk: „Tudatos változás dióhéjban”. A tudatosság elengedhetetlen része a folyamatnak. Nem véletlenszerűen, hanem közösen felismert és megfogalmazott igények alapján születnek a döntések. A team coaching során a csapattagok közötti kapcsolatra fókuszálunk, így születnek meg az egyéni és a csapatszintű közös új felismerések. Nagyon fontos, hogy a közös felismeréseket a csapat tudatosítsa, megfogalmazza, és magával vigye, hiszen erre fog épülni a kívánt változás megvalósítását segítő következő lépés.

Csapatok, szervezet és stakeholderek

A céges csapatok hatékony működésének elengedhetetlen feltétele az őket körülvevő, rájuk hatással levő egyének, egységek, intézmények meghatározása, és a velük való kapcsolat alakítása. A stakeholderekre való odafigyeléssel kapcsolatban szintén Hawkins nevéhez fűződik a „13. tündér” metafórája. A Csipkerózsika c. mesében a tizenharmadik tündért nem hívták meg az ünnepségre, ő azonban mégis eljött: ajándékba átkot mondott azokra, akik megfeledkeztek róla. Mennyi ilyen „13. tündér” lehet körülöttünk! Nagy bölcsesség és alázat is szükséges ahhoz, hogy megértsük: a figyelmünket egyéni és csapat szinten is ki kell terjeszteni a napi működésünk komfortzónáján túlra, és érdemes tudatosítanunk, hogy attól, mert valakivel, valamivel nem foglalkozunk, még hathat ránk.
A team coaching folyamatában nagyon sok adattal dolgozunk: nemcsak egy velünk szemben ülő személytől jön információ, hanem több irányból, eltérő szintekről, más-más nézőpontokból. Ha egy szóban kellene megfogalmaznom a team coaching lényegét, azt a szót választanám: szintentizálás. A team coaching képes „emészthető méretűre” lebontani a nagy egész szintjén beinduló változásokat, célokat, irányokat, az egyéni szinten elért fejlődést pedig úgy képes megsokszorozni, hogy a csapat szintjén integrálja azt.

Kaszás Ágnes vagyok

coach

A Be on fire, don’t burn out! Fenntartható energaimenedzsment (nem csak) vezetőknek program megálmodója.
Örülök, hogy itt vagy! Nézz szét oldalamon, és ha kérdésed lenne hozzám, lépj velem kapcsolatba!

Youtube közösség

Amiért más pénzt kér én ingyen megosztom veled Youtube-on.

Csatlakozz az 5000 fős közösségünkbe!

Kövess engem!

olvastad már?

További bejegyzések

Energiamenedzsment stresszes időszakban

Az előző cikkekben írtam a stressz fogalmáról, hatásairól, fontosságáról, és arról, hogy miért elengedhetetlen a rendszeres stresszoldást beépíteni a hétköznapjainkba. …

elolvasom

Stresszoldás szintjei

Ha már olvastad az előző blogcikkeket, akkor remélem, nincs kétséged afelől, hogy a stresszt érdemes rendszeresen oldani, kezelni – rutinszerűen, …

elolvasom

Stressz és kreativitás

Te is a kreatív szakmában dolgozol? Tartalmat gyártasz, webfelületeket tervezel, írsz, ékszereket tervezel, vagy valamelyik művészeti ágban tevékenykedsz? Akkor bizonyára …

elolvasom