coaching@agneskaszas.com

blog

Blog

A stressz általános testi – lelki tünetei

Miről ismerem fel, hogy stresszes vagyok? 

Ebben a cikkben végigvesszük a stressz lehetséges testi és lelki mentális tüneteit.

Általában valószínűleg felismered, hogy mikor vagy stresszes állapotban, mégis elképzelhető, hogy nem minden tünetről tudod, hogy akár a stressz is kiválthatja.

Mik ezek a tünetek? 

Nézzük először a testi tüneteket: Ilyen lehet a fejfájás, a váll feszülése, a gyomorgörcs, egyáltalán bármiféle izomfeszültség, szorító érzés a mellkasban. 

Sokszor kapcsolódik stresszhez a gyakori migrénes állapot.

Az is gyanús, hogyha valaki folyton megbetegszik és nagyon le van gyengülve az immunrendszere.

Ezek azok a példák, amit a leggyakrabban hallok, amiket a leggyakrabban megtapasztalunk, és amelyeket a legkönnyebb felismerni. A lista azonban nem teljes.

A mentális és a lelki tüneteket egy fokkal nehezebb fülön csípni. Lássuk ezeket is.

Az ideges feszültség, a szorongás, az alvásproblémák, amikor vagy nem tudsz elaludni, vagy elalszol ugyan, de gyakran felébredsz éjszaka.

Ha nehezedre esik a koncentráció, vagy úgy érzed, nem tudsz semmire fókuszálni.

Esetleg könnyen, látszólag ok nélkül kiborulsz, indulatosan reagálsz.

A szétesettség, a hullámzó kedélyállapot.

Ezek mind-mind stressz tünetek lehetnek.

A testi meg a lelki tüneteket most külön szedtük, és így vizsgáltuk őket, mint két külön kategória. Valójában azonban nagyon fontos megérteni, hogy a kettő kéz a kézben jár.

Általában könnyebben vesszük észre a testi tüneteket. Fáj, feszül, görcsöl, ezeket könnyen érzékeljük, és viszonylag könnyű magát a tünetet is enyhíteni. Beveszek egy fájdalomcsillapítót, ráteszek a vállamra egy görcsoldó tapaszt és enyhül a fájdalom.

A lelki tünetekkel kevesebbet foglalkozunk, és talán nem is annyira mi magunkon vesszük észre, hanem a környezetünk tart tükröt.

A tünetek fontos információk. A tünetek jelzések.

Általában az első emberi reakciónk az, hogy meg akarjuk szüntetni azt a kellemetlenséget, amit éppen megélünk, a fájdalmat, a feszültséget, az izomgörcsöket, és ez természetes is, ez az első lépés, amit megteszünk. Ez az első és legkönnyebb lépés.

Nem tudom, hogy ismerős-e az a helyzet, hogy megszünteted az egyik fájdalmat, és a testednek egy másik helyén bukkan fel. Mikor kioldódik a válladból a feszültség, akkor elkezd fájni a derekad. Vagy a derekad éppen jól van, akkor a fejed feszül szét.

 Ez minek a jele? Nagy valószínűséggel van valamilyen olyan élethelyzet, vagy dilemma, ami belül foglalkoztat téged, aminek a fizikai tünetek csak egyfajta megjelenési formái. Azt jelzi a tested, hogy valami feszít téged belül, valami foglalkoztat, vagy valamilyen helyzettel nem vagy kibékülve.

Érdemes mindig a testi tünetek mögé nézni. Hogyan? Megfigyeled például, hogy tipikusan mikor jelentkezik a fejfájás. Mikor jelentkezik a gyomorgörcs? Milyen helyzetekben nehéz elaludnod?

Ha felteszed magadnak ezt a kérdést, és elkezded megfigyelni, hogy mikor bukkannak fel ezek a tünetek, akkor nagy valószínűséggel felismersz majd egy mintát. Például, hogy minden reggel görcsbe szorul a gyomrod, amikor indulsz a munkába, valószínűleg valamilyen munkahelyi feszültségről van szó, és hiába veszel be görcsoldót, nem fog elmúlni ez a tünet.

Ha van egy személy, akivel konfliktusod van, vagy egy feszült helyzet, amit még nem sikerült kibeszélni, feloldani. Könnyen elképzelhető, hogy minden alkalommal, amikor azzal a személlyel találkoznod kell, vagy olyan helyzet jön, ahol ő is jelen lehet, felbukkan egy újabb tünet. Tehát érdemes ezeket megfigyelni, és érdemes tudatosítani, hogy mi váltja ki a tünetemet.

Miért érdemes elvégezni ezt a kis nyomozó munkát?

Hogyha nem csak a tünettel akarsz küzdeni hétről hétre, napról napra, vagy visszatérő rendszerességgel, akkor érdemes megtalálni azt a gyökér okot, azt a valódi stresszort, ami kiváltja ezt a fizikai tünetet. És ezek igazi gyökér okok, mert a valódi stresszor általában nem az, ami a felszínen látszik.

Könnyen lehet, hogy valami konfliktus húzódik meg a felszín alatt mélyebben. Ezt te tudod kideríteni.

A testi tünetek kezelése nyilván nagyon fontos annak érdekében is, hogy tudjál foglalkozni a mélyebben rejlő dolgokkal. Ezt a belső önismereti utat te magad tudod bejárni. Egyedül vagy segítséggel.

Kaszás Ágnes vagyok

coach

A Be on fire, don’t burn out! Fenntartható energaimenedzsment (nem csak) vezetőknek program megálmodója.
Örülök, hogy itt vagy! Nézz szét oldalamon, és ha kérdésed lenne hozzám, lépj velem kapcsolatba!

Youtube közösség

Amiért más pénzt kér én ingyen megosztom veled Youtube-on.

Csatlakozz az 5000 fős közösségünkbe!

Kövess engem!

olvastad már?

További bejegyzések

Energiamenedzsment stresszes időszakban

Az előző cikkekben írtam a stressz fogalmáról, hatásairól, fontosságáról, és arról, hogy miért elengedhetetlen a rendszeres stresszoldást beépíteni a hétköznapjainkba. …

elolvasom

Stresszoldás szintjei

Ha már olvastad az előző blogcikkeket, akkor remélem, nincs kétséged afelől, hogy a stresszt érdemes rendszeresen oldani, kezelni – rutinszerűen, …

elolvasom

Stressz és kreativitás

Te is a kreatív szakmában dolgozol? Tartalmat gyártasz, webfelületeket tervezel, írsz, ékszereket tervezel, vagy valamelyik művészeti ágban tevékenykedsz? Akkor bizonyára …

elolvasom