coaching@agneskaszas.com

blog

Blog

A stresszoldás 3 pillére

Merre indulj el, hogyha oldani akarod a stresszt? A stresszoldás eszköztára végtelen nagynak tűnhet, rakjunk egy kicsit rendet az egyes elemek között!

Ha beírjuk a keresőbe, hogy “stresszkezelő eszközök”, “Hogyan oldjam a stresszt?” – tömérdek ötlet zúdul ránk. Ebben a cikkben szeretném röviden áttekinteni ezeket az eszközöket és három egységbe csoportosítani őket.

Ez az általam megfogalmazott három kategória mindegyike hasznos, fontos és szükséges a stresszkezelésben.

1. Az első a verbális kommunikáció központú megközelítés.

Ide tartozik minden olyan stresszkezelési eszköz, amelynek segítségével megtanulod közölni a másikkal azt, hogy neked mi a jó, és főleg azt, hogy mi a nem jó, mi az, ami nem tetszik. Megtanulsz hangot adni az igényeidnek és stabilan, higgadtan akár konfrontálódni is.

A stressz kezelésében nagyon fontos szerepe van annak, hogy a határainkat megtanuljuk megvédeni és tiszteletben tartatni. Ehhez elengedhetetlen, hogy ki tudjuk fejezni az igényeinket, és meg tudjuk fogalmazni, hogy mi meddig elfogadható a számunkra.

A kommunikációs eszköztár azáltal telik meg tartalommal, hogy megismered önmagadat, a saját igényeidet és azután megtanulod alkalmazni ezeket az eszközöket. Önmagában egy technika vagy egy asszertív kommunikációs tréning még nem elegendő a stressz kezeléséhez.

Nagyon fontosnak tartom a kommunikációs eszköztárat, de tudd, hogy a belső önismereti munkát nem tudod megspórolni itt sem.

2. A második pillérbe tartoznak a mentális, elme központú eszközök.

Ez az a megközelítés, amelynek a középpontjában az az elképzelés áll, hogy az elménket lecsendesítsük, lenyugtassuk és ezáltal kezeljük a stresszt. Ide tartozik a relaxáció, a mindfulness, a lazítás különböző formái és technikái.

Számtalan különböző iskola létezik. Mindegyik jó lehet, és elképzelhető, hogy egy ideig az egyik megközelítés áll közelebb hozzád, aztán felfedezel egy újat és inkább abba merülsz el. Nagyon sok hatékony, jó módszer érhető el, érdemes ismerkedni velük, kipróbálni és megtanulni a számodra legérdekesebbeket.

A sok pozitívum ellenére munkahelyi környezetben gyakran szembesülök azzal, hogy ezzel a megközelítéssel szemben komoly fenntartással viseltetnek.

Képzeld el ezt a helyzetet: Ha azt mondom valakinek, aki állandóan nagy nyomás alatt teljesít és folyamatos pörgésben éli a hétköznapjait, hogy meditálj naponta húsz percet, hát nem lesz túlságosan lelkes az ötlettől. 

Nem azért, mert önmagában a meditálás, vagy a lazítás, vagy az elcsendesedés rossz dolog lenne, vagy nem is azért, mert nem vágyna esetleg arra, hogy ezt az állapotot megélje, vagy kipróbálja. Egyszerűen túl nagy az ugrás az állandó felfokozott pörgésből a meditatív, lecsendesedett állapotig

Gyakran előfordul, hogy az első próbálkozások nem azt az eredményt hozzák, amit vártak tőle. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a reakcióknak nincsen értelme, hanem inkább az, hogyha neked eddig nem működött a meditáció, akkor valószínűleg túl nagyot próbáltál ugrani.

A stresszkezelésnek azonban ez a módja is tanulható, begyakorolható és ezáltal áthidalhatóvá válik ez az elsőre áthidalhatatlannak tűnő távolság.

Az meditációval kapcsolatos ellenérzés vagy elutasítás nem azt jelenti, hogy abban van a hiba, aki nem tud mit kezdeni azzal, hogy jó lenne meditálni. 

 A kihívás az, hogy akik nagyon nagy nyomás alatt, folyamatos pörgésben töltik a napjaikat, sokszor szinte lehetetlennek vélik, hogy negyedórán belül eljuthatnak egy nyugodt, békés, relaxált állapotba.

Túlságosan nagynak tűnik a szakadék a két végpont között. Sokszor hallottam már azt, „Ági, én már megpróbáltam meditálni, de nekem nem megy. Iszonyú ideges leszek a végére, mert egyszerűen nem tudok ellazulni, és nekem nem megy.”

Ha neked is volt már ilyen élményed, hogy a meditációs próbálkozás után frusztráltabban és idegesebben álltál fel, mint amikor nekiültél, hadd nyugtassalak meg, nem benned van a hiba.

A meditáció, a relaxáció tanulható.

 A meditáció viszont nem az egyetlen lehetséges módja a stresszkezelésnek.

Az a gyakori tapasztalat, hogy amikor az elme már szinte füstöl a feszültségtől, akkor ebből az irányból megközelíteni a stresszkezelést szinte lehetetlen, de legalábbis könnyen kudarcba fulladhat.

3. Itt jön képbe a harmadik pillér, a testközpontú megközelítések tárháza.

Amikor testközpontú stresszkezelésről beszélünk, az első, ami az eszünkbe jut, az a sport. És ez való igaz, a mozgásnak stresszoldó hatása van.

Egy nehézség van vele, munkakörnyezetben, irodában nem biztos, hogy könnyen kivitelezhető az, hogy megmozgasd magad, fuss egy kört a ház körül, tehát valami egyszerűbbre, diszkrétebbre van szükség.

Szociálpszichológiai kísérletek bizonyították, hogy olyan apróságok, mint a testtartás, vagy bizonyos gesztusok, vagy kéztartás önmagában növelheti, vagy csökkentheti a stresszt.

Az sem számít, hogy a testtartásodat tudatosan vagy ösztönösen változtatod meg, a hormonális változások beállnak és ezáltal megváltozik a mentális érzelmi állapotod.

Az agyunk és a testünk között egy folyamatos oda-vissza az agyunk és a testünk között egy folyamatos oda-visszacsatolás működik. Nem csak az agy irányából érkeznek parancsok a test többi részébe, hanem bizonyos testpozíciók is üzenetet közvetítenek a központba.

 A mozgásnak az agyra gyakorolt hatását vizsgálva kimutatható, hogy bizonyos mozdulatok az agy egy-egy területét stimulálják, és ezen keresztül hatnak arra a tevékenységre, amelynek végzéséért az érintett agyterület felelős.

Ennek fényében új értelmet nyernek az egyszerűségükben már-már elcsépeltnek hangzó javaslatok: 

Húzd ki magad!

Lélegezz mélyeket!

Nézz előre! 

Kicsi a bors, de erős: ezek az apróságok hatékonyan indítják el a kívánt változást, sőt, csakis az apró lépésekkel lehet fenntartható változtatásokat kiépíteni.

Kaszás Ágnes vagyok

coach

A Be on fire, don’t burn out! Fenntartható energaimenedzsment (nem csak) vezetőknek program megálmodója.
Örülök, hogy itt vagy! Nézz szét oldalamon, és ha kérdésed lenne hozzám, lépj velem kapcsolatba!

Youtube közösség

Amiért más pénzt kér én ingyen megosztom veled Youtube-on.

Csatlakozz az 5000 fős közösségünkbe!

Kövess engem!

olvastad már?

További bejegyzések

Energiamenedzsment stresszes időszakban

Az előző cikkekben írtam a stressz fogalmáról, hatásairól, fontosságáról, és arról, hogy miért elengedhetetlen a rendszeres stresszoldást beépíteni a hétköznapjainkba. …

elolvasom

Stresszoldás szintjei

Ha már olvastad az előző blogcikkeket, akkor remélem, nincs kétséged afelől, hogy a stresszt érdemes rendszeresen oldani, kezelni – rutinszerűen, …

elolvasom

Stressz és kreativitás

Te is a kreatív szakmában dolgozol? Tartalmat gyártasz, webfelületeket tervezel, írsz, ékszereket tervezel, vagy valamelyik művészeti ágban tevékenykedsz? Akkor bizonyára …

elolvasom