coaching@agneskaszas.com

blog

Blog

Mi a kiégés?

A kiégés nem egyszerűen megragadható jelenség. Tünetegyüttes. Több tünet közös, egyidejű jelenléte, amelyeknek mértéke, intenzitása személyenként, helyzetenként, időszakonként eltérő lehet. A kiégés tehát nem fekete-fehér. A kiégés szürke és legalább ötven árnyalata van.

Érdemes elolvasnod ezt a cikket, ha szeretnél pontosabb képet kapni arról, hogy mi is a kiégés, mert lehet, hogy nem az, amire gondolsz, és hogy melyek azok a tünetek, amelyeknek együttes fennállása esetén jó eséllyel gyanakodhatsz, hogy érintett vagy.

A kiégés korunk egyik néma járványa. Áldozatait a legelkötelezettebbek, a legodaadóbbak között szedi. És mivel nem hirtelen dönt le minket a lábunkról, hanem apránként, ahogy a farkas igyekezett a kismalac házába beférkőzni, nagyon nehéz felismerni időben, hogy mivel is állunk szembe.

A munkahelyünk, a környezetünk nagyra becsüli a szorgalmat, az áldozatkészséget és a kitartó munkát. Ez rendben is van, azonban ha nem figyelünk magunkra, ezek az értékek a visszájára fordulnak és nem építenek, hanem rombolnak. Elsősorban minket és ezen keresztül másokat is.

A burnout definíciója számos szakmai vita tárgya volt az 1970-es évek óta, pontosan a megfoghatatlansága és sokszínűsége miatt. A meghatározásoknak a közös nevezője az, hogy a kiégés leginkább szakmai tevékenységhez kötődik, munkájukban elkötelezett embereknél jelentkezik, és egyik kiváltó oka a döntéshozatalhoz és a felelősséghez kapcsolódó krónikus stressz.

Nézzük meg a világ egészségügyi szervezetének a definícióját. A WHO legutóbbi, 2019-es meghatározása szerint a kiégés az egészségi állapotot befolyásoló jelenség. Sikeresen nem kezelt, krónikus, munkahelyi stresszből eredő szindróma. Ezen definíció szerint a WHO a kiégést kizárólag munkahelyi jelenségként kezeli, és három alapvető tünetet határoz meg.

  1. Kimerültség,
  2. munkától való mentális eltávolodás és negatív érzések a munkával kapcsolatban, és a harmadik a
  3. csökkenő hatékonyság.

Emellett a három mellett azonban a szakirodalom testi-lelki mentális tünetek egész sorát kapcsolja a kiégéshez. Mik lehetnek ezek?

Lelki, mentális tünetek:

Pánikrohamok, koncentrációs nehézség, memóriaproblémák, fizikai fáradtság, tudati, kognitív blokk, érzelmi blokk, bűntudat, irritáltság, megszállottság, depresszió, függőségek, izoláció, cinizmus, megkeseredettség, deperszonalizáció,

Fizikai tünetek:

Fejfájás, migrén, alvászavarok, emésztési zavarok, izom és csontrendszeri problémák, immunrendszer gyengülése, bőrgyógyászati problémák, hormonális gondok, szexuális problémák, szív és érrendszeri gondok.

Láthatjuk tehát, hogy a kiégés testi, lelki jóllétünknek szinte minden aspektusát érinti. Nézzük meg azt, hogy a WHO szerint mi nem minősül kiégésnek:

  • Csak fizikai kimerültség,
  • Fizikai betegség,
  • Mentális betegség,
  • Egy orvosi kezelés mellékhatásai,
  • Személyes, társadalmi vagy pénzügyi helyzet okozta stressz,
  • Gyász.

Ezekkel még fogok foglalkozni egy másik blogcikkben.

Mit hiányolok a WHO definícióból? Csak utal arra, ami a burnoutnak egy esszenciális eleme, mégpedig az, hogy ez egy folyamat eredményeképpen kialakuló állapot. Sokkal hatékonyabb tehát magát a folyamatot, annak a fázisait, fokozatait megérteni, annak érdekében, hogy felismerd, te hol tartasz.

Szóval mi a kiégés? A kiégés nem olyan, mint az influenza:  Egyik héten influenzás vagyok, aztán már meggyógyultam. Fokozatai eltérő tüneteket aktivizálhatnak, amelyek akár hullámzó intenzitással is jelentkezhetnek. A kiégés inkább olyan, mint a testsúlyváltozás. Apránként történik meg, és először észre sem veszed, hogy fogytál vagy híztál pár kilót, legfeljebb annyit észlelsz, hogy kicsit lötyögnek, vagy szűkek a ruháid.

Ha az eddigiek alapján, vagy egyébként magadtól azt gondolod, hogy érintett vagy, ez a felismerés elsőre lehet sokkoló, és lehet, hogy elkeseredsz, de legalább tudatosult, hogy miben vagy. Ha tudod, miben vagy, felelős vagy a változásért. Ezzel nem megijeszteni akarlak. A tudatosítás pillanatában a kiégés lehetőséggé változik. Életed legnehezebb élményéből az életed legnagyobb ajándéka lehet.

Nekem évekbe telt, míg a saját állandó kimerültségem és motivációvesztésem során végre valaki feltette nekem a kérdést: „Hölgyem, nem lehet, hogy ön kiégett?”

Teljesen ledöbbentem. Ijesztő volt és nem is értettem pontosan, hogy mit jelent ez a szó. Hogy is lehetnék én kiégve? Mikor engem mindenki egy dinamikus, lendületes, energikus emberként ismer, aki sorra valósítja meg az elképzeléseit. Azt persze mások nem látták, hogy hány kávé-zöld tea kombó kellett nekem ahhoz, hogy megvalósítsam mindazt, amit magamtól elvártam, vagy amiről azt gondoltam, hogy a környezetem elvárja tőlem.

Kulcsfontosságú volt annak a felismerése, hogy a kimerültségem nem egy elkényeztetett nőnek a nyavalygása. Tudod: „A kutya is jó dolgában vész meg”

A motivációvesztés és az az érzés, hogy a munkámból nem töltődöm, valójában nem hiszti, hanem egy olyan fontos jelzés, amire hogyha nem figyelek, annak megfizetem az árát.

Mindez homlokegyenest szemben áll azokkal a mondatokkal, amelyeket sokan hangoztatnak. „Az élet kemény. A munka az munka, nem szórakozás. Az embernek össze kell magát kapnia. Az élet nem habostorta”. Ismerős valamelyik?

Körülnéztem és a környezetemben teljesen általános volt a kimerültség. Hogy csak egy példát mondjak, mindenki kávézott. Nem egyszer, kétszer, négyszer, hatszor. Egy nap. De hát hogyan is lehetett volna bírni máshogy a késő éjszakai munkát és az extrém nyomást a munkahelyeken. Kávézás közben pedig megosztottuk egymással, hogy ki milyen gyógyteát iszik elalvás előtt annak reményében, hogy át tudja aludni majd az éjszakát.

Szóval ez a felismerés, ez átírja az egész világodat. Az addig önmagában elnyomandó vagy elnyomható tünetek fontos jelzésekké válnak. Változásra hívnak, változtatásra hívnak. Fontos azonban megértened, hogy ugyanúgy, ahogy az idevezető út is teljesen egyéni volt, nincs egységes menetrend arra, hogy hogyan fogsz ebből a helyzetből kikerülni. Nincs one size fits all megközelítés, nincs egyetlen bevált ritmus.

Ahány ember, annyiféle kiégés. A lényeg az, hogy ha felismered miben vagy, akkor a az addig elnyomandó, kezelendő tünetek változásra hívó jelzésekké válhatnak számodra.

Kaszás Ágnes vagyok

coach

A Be on fire, don’t burn out! Fenntartható energaimenedzsment (nem csak) vezetőknek program megálmodója.
Örülök, hogy itt vagy! Nézz szét oldalamon, és ha kérdésed lenne hozzám, lépj velem kapcsolatba!

Youtube közösség

Amiért más pénzt kér én ingyen megosztom veled Youtube-on.

Csatlakozz az 5000 fős közösségünkbe!

Kövess engem!

olvastad már?

További bejegyzések

Energiamenedzsment stresszes időszakban

Az előző cikkekben írtam a stressz fogalmáról, hatásairól, fontosságáról, és arról, hogy miért elengedhetetlen a rendszeres stresszoldást beépíteni a hétköznapjainkba. …

elolvasom

Stresszoldás szintjei

Ha már olvastad az előző blogcikkeket, akkor remélem, nincs kétséged afelől, hogy a stresszt érdemes rendszeresen oldani, kezelni – rutinszerűen, …

elolvasom

Stressz és kreativitás

Te is a kreatív szakmában dolgozol? Tartalmat gyártasz, webfelületeket tervezel, írsz, ékszereket tervezel, vagy valamelyik művészeti ágban tevékenykedsz? Akkor bizonyára …

elolvasom