coaching@agneskaszas.com

blog

Blog

Mennyi ideig tart a kiégés?

A kiégés fogalma, tünetei és az első lépések áttekintése után most egy olyan kérdésre keressük a választ, ami sokatokat foglalkoztat. Mennyi ideig tart a kiégés? Tipikus kérdés egy kiégett embertől… Minthogyha azt kérdeznéd: Mikor kerülnek már végre a dolgok vissza a rendes kerékvágásba?

Meddig tart és mikor lesz már vége? Tudom, hogy precízebb választ várnál, de úgy tisztességes, hogyha azt mondom, attól függ. Elsősorban pont attól függ, hogy mennyire tudod ezt az időnyomást elengedni. Pont abban égtél ki, hogy mindent időre, sőt idő előttre teljesítettél. Úgyhogy a teljes felépüléshez az időhöz való viszonyodat egy kicsit meg kell változtatni. Meg kell adnod magadnak azt az időt, amire szükséged van. Ahogy a kiégés kialakulása és megélése is teljesen egyéni, az abból való kilábalás folyamata is. A fán élő, még zöld és savanyú alma mellett hiába toporogsz türelmetlenül, hogy mikor érik már be, ettől egy perccel sem lesz gyorsabb az érés. Te viszont sokat rontasz az élményen, mert akár gyönyörködhetnél is a napról napra zajló folyamatban.

Talán furcsának hangzik, de van egy jó hírem. Minél inkább ki vagy égve, annál gyorsabb lehet a regeneráció. Hogy lehet ez? Minél rosszabbul érezzük magunkat, annál nagyobb a motivációnk a változtatásra. Annál inkább akarjuk, hogy minden másképp legyen, mert ez így már nem mehet tovább. A kiégésből való felépülés folyamata tulajdonképpen egy teljes átalakulási folyamat. Jó esetben életünk minden területén pozitív irányú változás veszi kezdetét.

Az, hogy mennyi ideig tart a regenerálódás, sok tényezőtől függ. Vegyünk sorra néhányat!

1. Elsősorban a saját állapotodtól. Attól, hogy mennyire vágysz a változásra, és mennyi erőd van ahhoz, hogy el is kezdd az új életed kereteinek kialakítását. Ahogy már beszéltünk róla, valószínűleg kell hagynod időt arra, hogy felmérd a jelenlegi állapotodat, és végiggondold, mi lehet az első lépés, akárcsak a legkisebb baby step, amit meg tudsz tenni magadért.

2. Függ attól is, hogy milyen körülmények között vagy. Nyilvánvalóan más a mozgástered, ha saját magad osztod be az idődet, vagy hogyha elvárás a munkahelyeden való száz százalékos jelenlét. Más a helyzet akkor, hogyha van anyagi megtakarításod, stabilitásod vagy támogató közeg mögötted, mint akkor, hogyha komoly kötelezettségekkel járó anyagi terhek nyomják a válladat. Nem mindenki tud rögtön munkahelyet váltani, és nem is kell mindenkinek elhagynia a pályáját.

Ha az energiamenedzsmented nem tudatos és nem veszed figyelembe, hogy az az energia, ami kifele irányul, ki legyen egyenlítve megfelelő mennyiségű befele irányuló energiával, akkor szinte mindegy, hogy milyen munkahelyen vagy. Nyilván lehetnek olyan cégek, munkakörülmények, ahonnan inkább valóban érdemes eljönni. De figyelem! A munkahelyváltás önmagában nem elegendő.

3.  Nagyon sok minden múlik a téged körülvevő embereken, elsősorban azon, hogy van-e melletted valaki, aki támogat.

4.  Végül, de nem utolsó sorban, a tapasztalatom szerint nagyon sokat számít, hogy milyen a belső hitvilágod, mihez tudsz kapcsolódni a látható világon túl. Az istenhit, a valódi megélt spiritualitás sokat adhat akkor, amikor a minket körülvevő helyzet nem tűnik túl biztatónak.

A kiégés tehát életed meghatározó átalakulása lehet. Megéri rászánni az időt arra, hogy sorra vedd azokat a területeket, amelyek változást igényelnek. Tudom, hogy mindenki, aki ebben van, szeretné visszakapni a korábbi normálisnak gondolt életét. Ha viszont tudatosítod, hogy a lényeg nem az, hogy a korábbi életedet kapd vissza, hanem hogy egy számodra sokkal jobbat alakíts ki, akkor rájössz, hogy nem érdemes kapkodni. Azt szokták mondani, hogy a nátha gyógyszerrel egy hétig gyógyszer nélkül hét napig tart. Ez nem azt jelenti, hogy mindegy, hogy mit csinálsz, hanem azt, hogy a regenerálódás folyamatának meg kell adni azt az időt, amit igényel.

Összegezve tehát ne az időre, hanem az életed minőségére figyelj, ne az motiváljon, hogy gyorsan, gyorsan legyen minden megint a régi, hanem az, hogy bár lehet, hogy tovább tart, kialakítsd azt a fenntartható ritmust, amiben jól vagy és jól is leszel.

A fenntartható energiamenedzsment lényege, hogy a házi költségvetéshez hasonlóan ki van egyensúlyozva a kiadás és a bevétel, a kifelé irányuló energiabefektetés és a feltöltődés aránya. Ez nem azt jelenti, hogy minden napodnak egyformának kell lenni, hanem azt, hogy rövid és középtávon megvalósulhasson az egyensúly. Ha csak rövid távú, átmeneti az energiadeficit, azt könnyű korrigálni, hosszú távon viszont nem lehet hitelből élni. Ha nincs elegendő energiád, akkor olyan vagy, mint egy autó, amit üres tankkal próbálunk beindítani. Nem fog menni, üzemanyagra van szükség.

Ha elakadtál abban, hogy mit csinálj, hogyha kiégtél, ezt a munkafüzetet le tudod hozzá tölteni segítségképpen. 

Kaszás Ágnes vagyok

coach

A Be on fire, don’t burn out! Fenntartható energaimenedzsment (nem csak) vezetőknek program megálmodója.
Örülök, hogy itt vagy! Nézz szét oldalamon, és ha kérdésed lenne hozzám, lépj velem kapcsolatba!

Youtube közösség

Amiért más pénzt kér én ingyen megosztom veled Youtube-on.

Csatlakozz az 5000 fős közösségünkbe!

Kövess engem!

olvastad már?

További bejegyzések

Energiamenedzsment stresszes időszakban

Az előző cikkekben írtam a stressz fogalmáról, hatásairól, fontosságáról, és arról, hogy miért elengedhetetlen a rendszeres stresszoldást beépíteni a hétköznapjainkba. …

elolvasom

Stresszoldás szintjei

Ha már olvastad az előző blogcikkeket, akkor remélem, nincs kétséged afelől, hogy a stresszt érdemes rendszeresen oldani, kezelni – rutinszerűen, …

elolvasom

Stressz és kreativitás

Te is a kreatív szakmában dolgozol? Tartalmat gyártasz, webfelületeket tervezel, írsz, ékszereket tervezel, vagy valamelyik művészeti ágban tevékenykedsz? Akkor bizonyára …

elolvasom