coaching@agneskaszas.com

blog

Blog

Kiégés és stressz kapcsolata

Minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár, ugye?  Azaz: minden kiégett ember stresszes, de nem mindenki ég ki, aki stresszel.  Mi itt az összefüggés? Hogyan kapcsolódik össze ez a két fogalom? 

Ahogy a mottómban megfogalmaztam: Be on fire, don’t burn out. Élj tűzzel, ne égj ki!

A kiégést a WHO úgy határozza meg, mint egy olyan tünetegyüttest, amelynek kiváltó okainak egyike a “krónikus, nem kezelt munkahelyi stressz”

Burn-out an „occupational phenomenon”: International Classification of Diseases

Burn-out is included in the 11th Revision of the International Classification of Diseases (ICD-11) as an occupational phenomenon. It is not classified as a medical condition.

It is described in the chapter: ‘Factors influencing health status or contact with health services’ – which includes reasons for which people contact health services but that are not classed as illnesses or health conditions.

Burn-out is defined in ICD-11 as follows:

“Burn-out is a syndrome conceptualized as resulting from chronic workplace stress that has not been successfully managed. It is characterized by three dimensions:

  • feelings of energy depletion or exhaustion;
  • increased mental distance from one’s job, or feelings of negativism or cynicism related to one’s job; and
  • reduced professional efficacy.

Burn-out refers specifically to phenomena in the occupational context and should not be applied to describe experiences in other areas of life.”

A krónikus stressz tehát egyértelműen kulcs elem a kiégés kialakulásában

Amikor krónikus stresszre gondolunk, többnyire az a kép jelenik meg előttünk, ahogyan egy hajdan lelkes munkavállaló már csak nagy szenvedések árán képes teljesíteni a napi feladatait, és semmi örömét nem leli a munkájában. 

Nagyon fontos tudatosítani, hogy a krónikus stressz nem csak negatív stresszt, distresszt jelenthet! 

A pozitív és a negatív stressz közti különbséggel egy korábbi cikkben foglalkoztam.

Kiégni csak az tud, aki egyszer képes volt lángolni. Nincs kiégés lángolás, lelkesedés, szenvedélyesen végzett tevékenység nélkül. 

Az öröm érzése, a lelkesedéssel végzett munka öröme által kiváltott pozitívan megélt eustressz is stressz. Ha nem kezeljük, hosszú távon ennek is megfizetjük az árát. 

Ez a jelenség nagyon gyakori a segítő foglalkozást végzők körében, mint pl. orvosok, ápolók, tanárok, pedagógusok. A tevékenységükhöz kapcsolódik egy olyan illúzió, amely szerint ezek az emberek már abból visszatöltődnek, hogy segíthettek. Ez részben valóban így is van. Minden olyan terület, ahol intenzív a visszacsatolás, a munka eredménye látható, tapasztalható minden nap, és sok szépséget rejt, feltölti a lelket, és elégedettség-érzést ad, értelmet a mindennapjainknak. 

Az illúzió az, hogy ennek az elégedett, kiteljesedett állapotnak folyamatosan fenn kell állnia: mintha bizonyos foglalkozásokat körbelengene az a kimondott-kimondatlan elvárás, hogy az azt végzőknek mindig lelkesnek és kiegyensúlyozottnak kellene lenniük. Ez az elvárás lehet külső és belső is. 

Akik tanárként, segítőként, gyógyítóként dolgoznak, nagyon gyakran azonosulnak azzal a szereppel, amelyhez az elvárás-készlet is kapcsolódik. Az azonosulás kockázata az, hogy maguknak sem könnyen vallják be, hogy fáradnak, hiszen ők “szeretik a munkájukat”, “imádják, amit csinálnak”, és “nekik ez a hivatásuk”. Ki kell mondani: a hivatásunk nem hív arra, hogy teljesen kiégessük magunkat.

A krónikus stressz tehát megjelenhet distresszként és eustresszként is. 

Ez utóbbi esetben még nehezebb felismerni az érintettséget – és még nagyobb a környezetében élők felelőssége abban, hogy odafigyeljenek rá, és felhívják a figyelmét arra, hogy a regenerálódásra is kell időt szánni. 

A lelkesedés miatt túlpörgetett ember ugyanúgy nem veszi észre, hogy túlpörgött, mint aki a hatalmas nyomás alatt túlélve nem érzékeli, hogy a saját határait már jócskán meghaladta. A munkában megélt megható, felemelő pillanatok azt erősíthetik benne: “nekem itt a helyem, itt fontos vagyok, számít, amit teszek”. Amikor pedig fárad, könnyen egyfajta identitásválság alakulhat ki: “Én nem lehetek fáradt, hiszen szeretem a munkámat, és mindenki azt mondja, hogy milyen jó vagyok abban, amit csinálok, és mennyi szeretetet kapok, amiből töltődhetek!

A kiégésnél hangsúlyoztam: a legelkötelezettebbek vannak célkeresztben. Kimerültségüket nem egy kezelendő tünetnek élik meg, hanem áldozatos munkájuk egyik velejáróját. 

Ez a – nem tudatos – szerep szinte teljesen ellehetetleníti azt, hogy az érintett felismerje érintettségét. 

A segítő szakma valóban az egyik legkitettebb kiégés szempontjából, mert a kezdeti eustressz túlzott mennyiségben és túl sokáig fennállva distresszbe fordul át, és kifejti negatív hatásait. 

A másik fontos terület olyan tevékenységet érint, amelyről jellemzően nem gondoljuk, hogy stresszes: a kreatív alkotás

A segítő foglalkozások esetében a töltekezés egyik fontos eleme az azonnali, de legalábbis rövidtávú, gyorsan jelentkező pozitív visszajelzés. A segítők folyamatosan kapcsolatban vannak egy vagy több másik emberrel, akinek a pozitív irányú fejlődése, gyógyulása feltöltő, erőt adó energiaforrás. Ha a segített meg is köszöni, és háláját szavakba önti, az még erőteljesebb töltődést biztosít. 

A kreatív alkotók munkája jellemzően inkább magányos. 

Az alkotás folyamatában sokszor egyedül vannak, és a megrendelő visszajelzése sem érkezik azonnal. Az egyedüllétnek megvan persze az az előnye, hiszen pl. kevesebb a munkatársakkal való konfliktus. 

A krónikus stresszt itt is gyakran az az elvárás okozza, hogy neki folyamatosan egy adott szinten – minőségben, mennyiségben – kell(ene) teljesítenie, eredményt produkálnia.

A fenntartható energiamenedzsment lényeges eleme a stressz rendszeres oldása, hiszen enélkül a nem kezelt stressz előbb-utóbb arra kényszerít bennünket, hogy megálljunk. Ha addig nem tettük önszántunkból, majd megtesszük kényszerből.

Kaszás Ágnes vagyok

coach

A Be on fire, don’t burn out! Fenntartható energaimenedzsment (nem csak) vezetőknek program megálmodója.
Örülök, hogy itt vagy! Nézz szét oldalamon, és ha kérdésed lenne hozzám, lépj velem kapcsolatba!

Youtube közösség

Amiért más pénzt kér én ingyen megosztom veled Youtube-on.

Csatlakozz az 5000 fős közösségünkbe!

Kövess engem!

olvastad már?

További bejegyzések

Energiamenedzsment stresszes időszakban

Az előző cikkekben írtam a stressz fogalmáról, hatásairól, fontosságáról, és arról, hogy miért elengedhetetlen a rendszeres stresszoldást beépíteni a hétköznapjainkba. …

elolvasom

Stresszoldás szintjei

Ha már olvastad az előző blogcikkeket, akkor remélem, nincs kétséged afelől, hogy a stresszt érdemes rendszeresen oldani, kezelni – rutinszerűen, …

elolvasom

Stressz és kreativitás

Te is a kreatív szakmában dolgozol? Tartalmat gyártasz, webfelületeket tervezel, írsz, ékszereket tervezel, vagy valamelyik művészeti ágban tevékenykedsz? Akkor bizonyára …

elolvasom