coaching@agneskaszas.com

blog

Blog

A stressz mindig rossz? – Van jó és rossz stressz?

A stressz fogalmának meghatározásánál már beszéltünk arról, hogy van jó és rossz stressz, azaz eustressz és distressz. Ebben a cikkben ezt a két kategóriát vesszük górcső alá.

Arról nagyjából van fogalmunk, hogy mi a distressz. Amikor feszültséget élünk meg testi vagy lelki szinten, ez mind a negatív kategória. Mi a helyzet a pozitív, stimuláló, pörgető feszültséggel?

Te is azok közé tartozol, akik úgy élik meg, hogy kell egy kis feszültség ahhoz, hogy teljesíteni tudjak? Kell egy kis nyomás, kell a határidő?

Tegyük fel, hogy részt veszel egy izgalmas projektben, pörögtök, lendületben vagy. Mi lehet ezzel a baj? Addig, amíg azt érzed, hogy ez az izgalom stimulál, előre visz és lendületben tart, addig nyilván nincsen semmi baj. Előfordulhat azonban, hogy a túlzásba vitt pörgés egy ponton átfordul és az eustresszből distressz lesz, és megjelennek azok a tünetek, vagy azok közül egynéhány, amikről az előző cikkben írtam.

Miért beszélünk erről a jelenségről? Ezt azért fontos tudatosítani, mert akkor is van értelme stresszkezeléssel foglalkoznod, hogyha úgy éled meg éppen, hogy csupa örömteli dologban van részed, és minden csak olyan jólesően stimulál. Ne ess abba a hibába, hogy azt gondolod, “Minek nekem a stresszkezelés, Ági, hiszen látod, tele vagyok energiával, pörgök ezerrel?”. A stresszkezelés nem fog lelassítani, nem fog eltompítani, nem fog elaltatni munka közben.

A stresszkezelésnek pont az a célja, hogy ki tudd magadból hozni a maximumot, kamatoztatni tudd a tehetségedet, és hosszú távon örömöd leld abban, ami most lelkesedéssel tölt el és lendületet ad.

A stresszkezelés tehát nem egyenlő a relaxációval. A relaxáció lehet egyfajta stresszkezelési módszer, de a stresszkezelés ennél több.

Van egy amerikai kutatás, amely különböző kategóriákba sorolta a bennünket érő stresszhatásokat. Gyakran meglepődnek az ügyfeleim, amikor a stresszhatások listáján meglátnak olyan életeseményeket is, amelyekhez alapvetően pozitív érzelmeket társítunk. Ilyen például az esküvő, a családi ünnepek, vagy egy új munkahely.

 Ha érdekel téged, hogy az elmúlt egy évben ért-e valami olyan hatás, amelyhez magadban pozitív érzelmeket társítasz, de akár stresszor is lehet, nézd meg ezt a táblázatot.

Kaszás Ágnes vagyok

coach

A Be on fire, don’t burn out! Fenntartható energaimenedzsment (nem csak) vezetőknek program megálmodója.
Örülök, hogy itt vagy! Nézz szét oldalamon, és ha kérdésed lenne hozzám, lépj velem kapcsolatba!

Youtube közösség

Amiért más pénzt kér én ingyen megosztom veled Youtube-on.

Csatlakozz az 5000 fős közösségünkbe!

Kövess engem!

olvastad már?

További bejegyzések

Energiamenedzsment stresszes időszakban

Az előző cikkekben írtam a stressz fogalmáról, hatásairól, fontosságáról, és arról, hogy miért elengedhetetlen a rendszeres stresszoldást beépíteni a hétköznapjainkba. …

elolvasom

Stresszoldás szintjei

Ha már olvastad az előző blogcikkeket, akkor remélem, nincs kétséged afelől, hogy a stresszt érdemes rendszeresen oldani, kezelni – rutinszerűen, …

elolvasom

Stressz és kreativitás

Te is a kreatív szakmában dolgozol? Tartalmat gyártasz, webfelületeket tervezel, írsz, ékszereket tervezel, vagy valamelyik művészeti ágban tevékenykedsz? Akkor bizonyára …

elolvasom