Változtass könnyedén!

Egyensúly teremtése 5 lépésben

Mi a probléma?

A változás folyamata állandó. A változás maga az élet.

Mégis, mindannyiunknak az életében vannak egyértelműen olyan időszakok vagy pillanatok, ahol tudatában vagyunk annak, amikor tudatosan megéljük ezt a változást. Van, amikor úgy tűnik számunkra, hogy a változás egyik pillanatról a másikra robbant be az életünkbe, és van, amikor tudatosan megéljük a változást, mint folyamatot.

A robbanásszerű változások, minőségi ugrások, kirobbanó krízisek csak látszólag születnek meg egyik napról a másikra. Csakúgy, mint a forrás, ami kibukik a föld alól, de nem azon a ponton ered, hanem a föld alatt már régóta gyűlnek a különböző vízerecskékből a forráshoz szükséges vizek, a felszíni, a látható és sokszor látványos átalakulás is a láthatatlan szférákban, belső világunkban kezdődik.

A belső folyamatok akkor válnak láthatóvá, amikor a helyzet megérett rá. Egy konfliktus mindig akkor robban ki, amikor készek vagyunk azt előre vivő lehetőséggé alakítani. Lehet, hogy végül mégsem tesszük meg, lehet, hogy végül a félelem győz bennünk, de jó, ha tudjuk: a konfliktus nem más, mint egy felhívás az élettől arra, hogy előrébb lépj.

Felmerülhet a kérdés: nem lenne-e könnyebb, ha ezeket a belső folyamatokat már a külső megnyilvánulás előtt képesek lennénk tudatosítani, és ezáltal tudatosan felkészíteni magunkat arra, ami formálódik.

Hogy mi marad rejtve a lélekben, és mi az, ami feljöhet a tudatos szintre, nagy rejtély. Egy dolog biztos: ha nem figyelünk befelé, esélyünk sincs, lehetőségünk sincs arra, hogy felszínre hozzuk a belsőt. Ha nem akarunk kapcsolatba lépni belső világunkkal, akkor minket is sok meglepetés fog érni.

A változás belső folyamatának megértése nem azért hasznos, mert akkor már nem érhetnek meglepetések. Nem azért hasznos, mert akkor pontosan látni fogom, hogy mikor mi következik. De kapaszkodót nyújt egy ismeretlen terepen, viszonyítási pontokat, amik megerősíthetnek abban, hogy jó úton járok, vagy jelezhetik éppen azt, hogy mire kell most figyelnem, ha nem akarok felesleges kerülőket tenni.

Mi is valójában a probléma azzal, ha nem figyelünk befelé, és nem belülről kifele haladva éljük meg a változásokat?

A befelé figyelés előfeltétele az őszinteség saját magammal. Enélkül nem jöhet létre kapcsolat, mert ha nem vagyok képes elviselni azt, amit belül érzek, ha nem vagyok képes elfogadni a saját belső folyamataimat, akkor az emberi reakció a menekülés lesz. Mint amikor rácsapjuk valakire a telefont vagy az ajtót, amikor olyat mond, ami nekünk nem tetszik. Aztán elrohanunk, és magunkban – immár a zavaró hang jelenléte nélkül – remekül be tudjuk bizonyítani, hogy miért is nem helytálló, nem igaz és egyáltalán nem releváns az, amit hallottunk. Eltökéljük, hogy soha többet nem is akarunk ezzel a hanggal beszélgetni, hiszen semmi kedvünk ennyi ostobaságot hallani még egyszer az életben.

Így is lehet. Lehet a kellemetlen belső hangot elnyomni – ideig óráig.

Egy idő után azonban elkövetkezhet az a fázis, amikor fájdalmasan ráébredünk, hogy életünkben (legalábbis bizonyos területeken) ugyanazokat a köröket futjuk, és halkan felrémlik bennünk, hogy talán érdemes lenne mégis odafigyelni arra a belső üzenetre, ami azóta is (amióta rávágtuk az ajtót) állhatatosan és türelmesen várja, hogy meghallgassuk.

Nem arról van szó, hogy ha megértjük a változás belső folyamatát, és képesek vagyunk befelé figyelni, akkor nem lehet az életben már semmi olyan változás, ami fájdalmasan érintene bennünket.

A befelé figyeléssel azonban felvállaljuk annak a felelősségét, hogy a saját részemet, amire képes vagyok, amit meg tudok tenni, azt megtegyem.

Kilépek tehát abból az áldozati szerepből, amelybe oly könnyű belecsúszni, amikor külső igazolásokat, külső támpontokat, és külső megerősítéseket keresek.

A fájdalom is teljesen más minőségű az áldozati szerepben, és akkor, amikor tudom: én választottam ezt az utat.

Mi a megoldás?

A változás folyamata lebontható 5 lépésre. Ha ezeket megtanuljuk felismerni, akkor képesek leszünk saját magunkkal, sőt másokkal szemben is megértőbbek lenni, hiszen látni fogjuk, hogy még csak az út elején tartunk, vagy már benne vagyunk a sűrűjében.

Az élet más-más területén más-más szakaszban lehetünk, ez teljesen természetes.

Van, ahol éppen csak megfogalmaztuk magunknak, hogy változtatni szeretnénk, mert ami van, az már nem kielégítő számunkra. Van olyan terület, ahol már elindítottuk – akár tudatosan, akár tudat alatt – a változást, és most zajlik az az intenzív belső munka, amelynek során átalakítjuk az életünket.

És van olyan terület is, ahol már megtapasztaltuk azt, hogy van kiút a nagy nehézségekből, és hogy megéri elvégezni a munkát, bármennyire kimerítő is, mert az élet megjutalmaz érte.

Mi történik a tréningen?

Ezen a tréningen:

  • megismered a változás folyamatának 5 lépését.
  • minden egyes lépést megvizsgálunk közelebbről: Mi a teendő ebben a szakaszban? Hogyan segítheted a folyamatot?
  • minden egyes lépéshez az adott ponthoz kapcsolódó támogató gyakorlatokat kapsz.
  • egy munkafüzet áll a rendelkezésedre, amiben végiggondolhatod életed egy aktuális területét, hogy ily módon a tanultakat rögtön integrálni tudd.
  • összekapcsolódsz a saját belső, mindenkor a rendelkezésedre álló GPS-eddel, amely mindig pontos útbaigazítást küld neked amikor döntést kell hoznod.

Kinek javasolt?

  • Aki szeretné az életében zajló vagy tervezett változásokat tudatosabban megélni
  • Aki szeretné a változás folyamatát egyfajta katalizátorral felgyorsítani
  • Aki a bátorságát szeretné megerősíteni
  • Aki a munkájában változás-menedzsmenttel foglalkozik