Kiégés-megelőzés másképp

Mi a probléma?

Az ellenállóképesség növelésével lemondunk a kreativitásunkról

„Egyetlenegy probléma sem oldható meg azon a tudatossági szinten, amelyen az keletkezett.” (Albert Einstein)

Ahelyett, hogy a kiégéshez vezető viselkedési és gondolati mintáinkat változtatnánk meg, az ellenálló képességünket, stressztűrő képességünket (resilience) akarjuk növelni. A tudatosabb cégek, akik megbecsülik az elkötelezett munkaerőt, a legjobb szándéktól vezérelve ilyen típusú tréningekkel igyekeznek megelőzni a mentális síkon kialakuló kiégést.

A stressztűrő képesség növelése jó célnak tűnik, de itt egy nagy csapda rejlik: az ellenállóképességet ugyanazon a mentális síkon igyekszünk felépíteni, ahol a kiégés is megjelenik. Az így kifejlesztett önfegyelem azonban a munkahelyi kreativitásunkat negatívan befolyásolja. A problémamegoldási képességünk hanyatlik, ez pedig újabb feszültséget generál.

Az ellenállás, védelem, önfegyelem egyfajta statikus állapot. Ahhoz, hogy ezt feloldjuk (áramoltassuk a kreativitásunkat és hatékonyabbá váljunk) más tudatossági szintre kell helyezkednünk, mint ahol a problémánk keletkezett.

Mi a megoldás? Ellenállás helyett hidak.

Az ellenállóképesség a logikus, racionális bal agyféltekénk eszköze. Hol rejtőzik a kreatív áramlás ereje bennünk? Ugyanúgy a testünkben: ez a jobb agyféltekénk világa, ahol viszont a racionális „erőpolitika” nem működik.

Nem csak a gondolataink vannak hatással a testünkre, a testünk is képes olyan üzeneteket küldeni, amelyek mentális állapotunkat megváltoztatják, a két agyfélteke együttműködését aktiválják. Így tudunk tartós változást elérni, a kiégést megelőzni és kezelni.

A megoldás: aktiválni a jobb és bal agyfélteke közötti, valamint a test és a mentális sík közötti hidakat.