Élj tűzzel! Ne égj ki!

Kiégés-kezelés és megelőzés a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) 5 elem tana alapján

A kiégés ma már mindenki számára ismert pszicho-fizikai tünetegyüttes. Ebben az állapotban az ember fáradt, kimerült, motivációját vesztett, gyakran cinikus, zárkózott, munka-hatékonysága visszaesik, és kedvetlen.

A kiégéshez vezető út – ahogy a nevében is benne van – tűzzel, lángoló lelkesedéssel, tettvággyal és intenzív cselekvéssel kezdődik. Ezzel önmagában nincs is semmi gond. A baj ott kezdődik, amikor valaki beleragad ebbe a helyzetbe, és egyre csak ad, ad és ad, saját magát pedig nem táplálja.

A tűz nagyon sok hasznos és szép dolog forrása. A tűz lételemünk. Vágyunk rá, keressük a melegét, a fényét, a tápláló és a pusztító erejét is. Amikor ég, és ezt a lángot fenn akarjuk tartani, akkor egyszerre két dologra kell figyelnünk: a tüzet táplálni kell, és ugyanakkor vigyáznunk kell, hogy a számára kijelölt keretek között (kandallóban, kövek között) maradjon.

Lineáris versus ciklikus szemlélet

A kiégésről a legtöbb szakirodalom egy lineáris jelenségként beszél: megkülönböztetnek kezdeti, középső és végső fázisokat, amelyek egymást követik az időben. A megoldás is egy újabb lépés előre, amelynek során az előzőekben felhalmozódott „hegyet” el kell hordania annak, aki meg akarja találni a megoldást és változást akar az életében.

A lineáris gondolkodás a felvilágosodás kora óta lett egyeduralkodó a nyugati kultúrában. Descartes óta csak az létezhet, és csak azt lehet komolyan venni, ami – legyen az eszme, hit, ötlet – beleszuszakolható a „gondolkodom, tehát vagyok” egyirányú, szűk rendszerébe.

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) a világot, és benne az élet minden folyamatát a maga ciklikusságában szemléli. Az egyes fázisok nem különíthetőek el vegytisztán, hanem folyamatos kölcsönhatásban vannak egymással: erősítik és gyengítik egymást, annak függvényében, hogy mikor mire van szükség.

A kiégés-kezelés új megközelítésben

Kineziológusként sokat foglalkoztam a kínai 5 elem tanával, ezért a kiégés témakörének kutatásakor természetesen adta magát számomra annak a lehetősége, hogy ezt a tünetegyüttest ennek a keleti rendszernek a szemszögéből is megvizsgáljam. Ámulatba ejtő, hogy mennyire pontosan leírható a kiégés jelensége a kínai 5 elem tanával. Még inkább ámulatba ejtő azonban – és reményt adó – hogy a megoldás is ott van.

A HKO-ban az öt elem egy kör formájában így követik egymást: fa, tűz, föld, fém, víz. Majd újra indul a kör. Minden egyes elemhez különböző saját minőségek tartoznak: az élet mely szakaszát jelképezik, melyik szín, melyik évszak, melyik érzelem, milyen íz, milyen dinamika kapcsolódik hozzájuk. Minden elem minőségét megélhetjük magas és alacsony síkon is. (pozitív/negatív, tápláló/pusztító)

A tűz elemhez kapcsolódó évszak a nyár, színe a piros, érzelme a szerelem, szenvedély – és a gyűlölet is. Ha egy szívünknek kedves területen alkotunk, ami szeretettel, örömmel tölt el minket, akkor a tűz minőség jó oldalát éljük meg.

Ha azonban beleragadunk a „tűzrakás” tevékenységébe, anélkül, hogy a tűznek határt szabnánk, vagy időnként hagynánk azt lecsendesedni, akkor a tűz elem pusztító minőségként jelenik meg az életünkben. Ha valamit nem uralunk, az fog minket uralni.

Ha nem uralom azt a tüzet, amivel alkothatok, dolgozhatok, táplálhatok, adhatok, és csak kifelé árasztom, csak adok, adok, akkor szükségszerű, hogy az élet emlékeztetni fog arra, hogy nem élem meg az élet teljességét. A teljesség ugyanis a két oldal együtt: az önfeledtség és a kontroll. Az uralás és az elengedés. Is-is.

Miért ragadunk be annyian mostanában ebbe a tűz fázisba? Miért vált eseti állapotból néma járvánnyá a kiégés?

A válasz a figyelmünk irányában rejlik. A felnőtté válás során megtanuljuk, hogy ahhoz, hogy úgy nő fel, hogy erős az a belső tudása, hogy ő szeretett, és szeretet veszi körül, bármi történjék is.

Ez az a belső önbizalom, ami nem egyelő a nagyképűséggel, ami nem az ego maszkja, hanem egy rendíthetetlen bizonyosság, egy belső tengely, amire támaszkodhat, és ami nem függ külső megerősítésektől.

Az ilyen ember tudja, hogy nem az számít, amit kívülről kap, nem az a döntő, hogy kinek mi a véleménye róla, nem azt keresi, hogy úgy viselkedjen, amit gondol, hogy a másik szeretne belőle látni, hanem harmóniában él önmagával.

Mi történik a tréningen?

  • Megismered a HKO 5 elem tanának alapjait
  • Megismered a lineáris és a ciklikus megközelítést
  • Megérted, hogy a HKO rendszerében mi a kiégés oka, és mi rá a megoldás
  • Elsajátítasz néhány alap eszközt arra, hogy jobban érzed magad, és képes legyél elmozdulni a holtpontról

Kinek való ez a tréning?

  • Aki a kiégésben érintettnek érzi magát
  • Aki szeretné megelőzni a kiégést
  • HR-es, személyügyi területen dolgozó személyek
  • Terapeuták