Expat coaching

Amikor elmész

Életem egyharmadát külföldön töltöttem. Ismerem az elutazás várakozással teli izgalmát, az új hely felfedezésének örömét, a megkönnyebbülést, amit a távolság hoz, a felszabaduló energiát, ami abból adódik, hogy (még) nem tudsz becsatlakozni új lakóhelyed valódi életébe, és a felszínen való lebegés könnyedségét.

Különösen akkor, ha egy kultúrához erősen kötődsz, az új közegben bizonyos csápjaid nem működnek, nem „veszik az adást”. Nem azért, mert benned bármi hiba lenne. Egyszerűen csak egy más közegben szocializálódva nem vagy ráhangolódva az új kultúra rezgésére a mélyebb rétegekben.

Míg otthon minden szónak ismered a rejtett jelentéstartalmát, kötődik hozzá száz meg száz történet, illat, íz, kép és hang, a közösség története, örömei és konfliktusai, külföldön mindebből sokkal kevesebbet érzékelsz. Idő kell, és valódi kapcsolat a valóban helyi közösséggel ahhoz, hogy elkezdhessen kialakulni valamiféle biztonságot adó kötődés érzése.

Később aztán jöhetnek olyan hullámok, amikor elvágyódsz, vagy magányosabbnak érzed magad – bármennyire is sikerült beilleszkedned már.

Sok ügyfelemtől hallottam:

„Nem vagyok itthon sem itt, sem otthon. Mindenhol csak átmenetileg vagyok, itt külföldi, ott külföldön élő.”

 

Amikor hazamész

Nemcsak az elköltözés jelenthet kihívást. Legalább olyan komoly változás a hazaköltözés is. Lehet, hogy a távollét évei alatt megszépült a múlt, és már csak a jóra, a szépre emlékszel.

Lehet, hogy semmi túlzó elvárás nincs benned, egyszerűen csak hazaérve hirtelen intenzívebbé válik az életed: bekapcsolnak a külföldön inaktívvá vált csápok. Egyik napról a másikra, egyik hétről a másikra kitágul a tér, és már sokkal több mindent tapasztalsz meg, sokkal nagyobb erővel, mint a hazalátogatások rövid időszakában.

A hazai közegbe már nem tudsz ugyanúgy integrálódni, mint korábban –mivel közben rád is hatott egy másik kultúra –, és ez nem is baj. Újra fel kell azonban kialakítani egy létezési módot, egy új ritmust, egy új életet idehaza.

Miért érdemes ezzel a témával foglalkozni?

  • Hogy felkészülhess az előtted álló változásokra: legyen az elköltözés vagy hazaköltözés
  • Mert az expat lét különleges létforma, és különleges kihívásokat hozhat felszínre
  • Mert az expat lét gyakran egy egész család működési dinamikáját érinti, és fontos, hogy senki ne érezze magát vesztesnek a változások miatt