Minőség mindenek előtt

Egyik nap olasz barátnőmmel találkoztam. Nagyon rossz lelki állapotban volt: egy szakítás miatt hetek óta alig aludt, alig evett, teljesen maga alatt volt. Gyorssegélyként legelőször az jutott eszembe, megkínálom egy kávéval: “Gyere”, – mondtam neki bátorítólag – “iszunk egy jó kávét”. Az arca elnyűtt volt és sápadt, szeme alatt hatalmas karikák feketéllettek. “Milyen kávét?” kérdezte elhaló hangon.

Egy pillanatra elcsodálkoztam: fel sem merült bennem, hogy ebben az állapotban bárki számára fontos lehet, hogy milyen kávéval kínálom. Aztán eszembe jutott, hogy olasz, és a kávé minősége ebben a kultúrában kiemelkedő fontossággal bír.

Megnyugtattam, hogy egy helyes kis olasz eszpresszó főző kotyogóssal főzött kávéra gondoltam. Nagy fekete szemei egy másodperc-töredékre kitágultak, és csodálkozással vegyes elismerést véltem felfedezni a tekintetében. Majd jóváhagyólag bólintott. “Vagy ikeás … ha azt jobban szereted” – tettem hozzá. Csak a fejét húzta el határozottan, jelezve, hogy ez még viccnek is rossz.

Ez igen! Nem tudom, hogy én néhány hetes kialvatlanság után visszautasítottam volna-e egy neszkáfét, ami ugyan tényleg nem vetekszik egy jó kis eszpresszóval, de ilyen állapotban biztos azt mondtam volna: megteszi.

Mi az, aminek a minőségéhez Te mindenáron ragaszkodsz? Van-e olyan terület az életedben, a hol a minőség terén nem kötsz kompromisszumot?