Hogyan mondjak nemet és mire? 3.

Először nem azt kell eldöntened, hogy melyik frappáns nemet mondó technikát fogod bevetni, hogy majd aztán eldöntsd hogy mihez kezdesz a felszabadult délutánoddal/1 óráddal/10 perceddel. 

Mindenek előtt azzal kell tisztába kerülnöd, MIÉRT akarsz nemet mondani valamire, tehát mire szeretnél IGENt mondani az életedben.

Amikor megvan ez a motiváló, és lelkesedéssel feltöltő valami, amire IGENt mondasz, akkor valahányszor csak felidézed ezt a célt, az agyadat arra tanítod, hogy az ehhez a célhoz közelebb vivő dolgokat és döntéseket pozitívként értékelje, tehát ne félelmetes változtatásként.

Ha tudod, hogy mi az, ami téged lelkesít, és tudod, hogy miért mondasz nemet valamire, ami elvenne időt, energiát, figyelmet a számodra fontosabb dologtól, akkor könnyebb lesz megtalálni a megfelelő szavakat, és könnyebb lesz ellenállni a régi szokások csábításának, mert tudod, hogy mi az, ami számodra többet ér, mint az eddig gyakorolt igen-mondás.

Jó dolog igent mondani mások kérésére, ha az nem ütközik az ÉN PRIORITÁSAIMMAL és értékeimmel.

Igen, ezt lehet önzésnek is nevezni. De végül is: kinek az életét akarod élni?

Ha másokét, akkor felesleges tovább olvasni az írásaimat.

Itt vagy még? Örülök. Ha a saját utadat akarod járni, csak még nem tudod, azt hogyan kell, és tele vagy félelemmel, akkor a legjobb helyen jársz.

Cselekedj most!

  • Készíts egy listát életed 3 legfontosabb értékéről.
  • Mindegyik érték alá írj le egy (csak 1!!) konkrét helyzetet, megoldandó feladatot vagy megvalósítandó tervet, ami most prioritást élvez!
  • Készíts egy másik listát mindazokról a dolgokról, teendőkről, projektekről, szokásokról, amelyek jelenleg teret kapnak az életedben, amelyekre időt, figyelmet, energiát szánsz.
  • Vesd össze a két listát.
  • Mik azok a tevékenységek, elfoglaltságok a jelenleg aktív listádon, amelyek összeférhetetlenek vagy konfliktusban állnak a számodra legfontosabb értékekkel, prioritással?
  • Hogyan lehetne nemet mondani ezekre, hogy igent mondhass arra, ami igazán fontos neked?
  • Minden újonnan felmerülő megkeresést, felkérést, ami újabb energiát vonna el tőled, vess össze a Fontos Értékek listáddal.
  • Ha ütközés van, mondj nemet!