Hogyan mondjak nemet és mire? 2.

Az előző bejegyzésben láttuk, hogy kialakítunk bizonyos automatizmusokat azért, hogy az életünk könnyebb legyen. Miután megtanulunk járni, már nem gondolkozunk azon, hogy melyik lábunkat tegyük a másik elé ahhoz, hogy haladni tudjunk.

Hogy alakul az ki, hogy sokszor szinte gondolkodás nélkül mondunk igent a felénk érkező kérdésekre?

Gyerekkorban megtanuljuk, hogy amikor a szüleink kérnek tőlünk valamit, akkor igent mondunk, és teljesítjük a kérést. Megtanuljuk azt is, hogy nem nagyon értékelik, amikor nemet mondunk, és azt sem, ha igent mondunk ugyan, de valójában nem tesszük meg azt, amire kértek.

Megtanuljuk, hogy amikor igent mondunk, az könnyebb, mert a válasz valamiféle pozitív megerősítés, valami szeretetkifejezés lesz (pl. megköszönik vagy megdicsérnek). Rosszabb esetben azt tanuljuk meg, hogy ha nem engedelmeskedünk, annak nem kívánatos következményei lesznek, és ezért az agyunk megjegyzi, hogy a fájdalom vagy a bántás vagy szidás elkerülése végett biztonságosabb igent mondani.

Egyszóval megtanuljuk, hogy másvalaki kérésének igent mondani biztonságosabb, mint nemet mondani.

Az agyunkban az egyik fő prioritás a biztonság megteremtése, és ebből a szempontból előnyösebbnek ítéli meg azokat a magatartási formákat, amelyeket már ismer – hiszen, ami ismerős, az biztonságos, ami ismeretlen, az pedig veszélyt rejthet, tehát óvakodni kell tőle.

Ebben rejlik a változás és változtatás nagy buktatója.

Évtizedeken keresztül hallgattuk a nagy mítoszt az AKARATERŐről: akinek akaratereje van, az mindenen átküzdi magát.

Az akaraterő megfeszítése azonban sokszor visszaüt: a vágyott helyzethez az agyad és az idegrendszered – mivel a változtatás szenvedéssel és stresszel jár – a stressz hormonokat kapcsolja, és úgy tárolhatja el az élményt, mint negatív, veszélyest. Amint lehetőség nyílik rá (rés támad az akaraterőn egy pillanatra), az agy blokkolni fogja az  erőltetett irányt, pusztán azért, mert meg akar téged védeni a további szenvedéstől.

Kíváncsi vagy egy látványos példára? A drasztikus fogyókúrák kudarcának beépített receptje. Eleve kudarcra van ítélve egy olyan „kúra“, amely lemondással, kínlódással, szenvedéssel jár. Az agyad ugyanis nagyon egyszerűen működik: meg akar védeni a fájdalomtól és a negatív stressztől.

Megnéztük, hogyan tanulunk meg igent mondani valamire, a következő bejegyzésben pedig arról írok majd, hogy hogyan tanulhatsz meg nemet mondani.