EFT- Érzelmi Felszabadulás Technikája

Mi az EFT?

Az Emotional Freedom Technique (EFT, magyarul Érzelmi Felszabadulás Technikája) egy roppant egyszerű és hihetetlen hatásos technika, amellyel az életed különböző területén gátoló blokkokat kitakaríthatod, és ezáltal nem egy rögzült hiedelem vagy szokás fogja irányítani az életedet, hanem visszaadod magadnak a szabad választás lehetőségét.

Az EFT története

Dr. Roger Callahan amerikai pszichológus fedezte fel az EFT alapjait 1979-ben. Egy páciensével, aki gyerekkora óta víz-fóbiával küzdött, az “exposure” terápiát alkalmazta. Ez egy viszonylag hosszadalmas procedúra, ahol az irracionális félelmet úgy küzdjük le, hogy apránként, a pácienst nem túlságosan sokkolva közelítjük a félelmetes tárgyat vagy helyzetet a személyhez, és ily módon a tudatalatti megtanulja, hogy a félelmetes dolog vagy helyzet valójában nem jelent veszélyt.

Ez esetben azonban hiába volt minden, nem volt változás. Már minden, a készletben levő technikát alkalmazott, de semmi nem használt. Dr. Callahan ismerte a meridiánokat, de nem dolgozott velük a terápiás kezelések során.

kaszas_agnes_hogyan_segitek_kineziologia_eft

Egyszer a páciens azt mondta, hogy a víztől való félelem gyomorgörcsöt vált ki benne. Egy villámcsapásra beugrott a pszichológusnak az az ötlet, hogy stimulálják a gyomor meridián pontokat a szem alatt. Kicsit ütögették ezeket a pontokat. Egy pár perces ütögetés után a páciens felkiáltott: elmúlt ez a rémes görcs a gyomromból!

Hiába gondolok a vízre, már nincs ilyen érzésem. És kisétált az udvari medencéhez, és megállapította, hogy nem fél. A félelem elmúlt, és 30 éve nem jött vissza

Ezután Dr. Callahan kifejlesztett speciális algoritmusokat, ahol különböző tünetekhez különböző “kopogtatási mintasort” kapcsolt, és elkezdte tanítani a rendszerét.

Egyik tanítványa, Gary Craig, úgy gondolta, hogy a sorrendnek és az algoritmusoknak kisebb a szerepe, mint annak, hogy a meridián végpontokat stimulálni kell. Leegyszerűsítette tehát Callahan rendszerét, és kialakított egy stimulálási sorrendet, amelyet minden problémára lehet alkalmazni.

Ami csodálatos az EFT-ben, az csakúgy, mint a kineziológia, egyesíti a többezer éves múltra visszatekintő kínai gyógyászatot és a nyugati tudományt.

Amikor stresszt élünk meg, akkor az agyban az amygdala mirigy, amely az agy “stressz központja” bekapcsol, és “riadóztatja” az egész szervezetet: Az izmok megfeszülnek, a vérnyomás megemelkedik, a szív gyorsabban ver azért, hogy több energiád legyen a veszélyes és extra erőt igénylő helyzetben.

A stresszforrás az ősidőkben leginkább külső stressz volt, ma azonban már egyre több a belső stressz-kiváltó tényező, amelyek egy gondolat alapján vagy egy tudattalan gondolat-társítás alapján is bekapcsolják a stressz-reakciókat. A stressz-reakciók ugyanazok akkor is, ha megtámad egy tigris, és akkor is, ha egy stresszes munkára vagy konfliktushelyzetre gondolsz.