Előzd meg a kiégést a megfelelő alvással és mozgással!

Az előző cikkekben végignéztük, mik azok a tünetek, amelyek azt jelzik, hogy bizony, a kiégés közeledik – vagy már benne is vagy nyakig. Nézzük most, mit lehet tenni annak érdekében, hogy megelőzd a kiégést, vagy – ha már úgy érzed, érintve vagy – hogyan szedheted össze Magad.

Elsőként a fáradtságot, fáradékonyságot vesszük górcső alá.  Mivel a hosszabb időn keresztül fennálló stressz feltehetően a mellékveséidet kimerítette, elsődleges fontosságú ezeket a szerveket újra feltölteni. 

A fáradékonyság két leghatékonyabb ellenszere nem a kávé és a zöld tea… A koffein-tartalmú italok csak tovább terhelik a szervezetetedet, és hosszú távon benne tartanak a kimerültség ördögi körében.

Ami valódi változást fog hozni az életedbe: mozgás és alvás.

1. Mozgás

Tudatosan írtam mozgást a sport helyett. Amikor sportról beszélünk, hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy le kell futnunk minden nap 5 km-t, és heti három intenzív kardio vagy súlyzós edzést kell beiktatnunk. Amikor a mellékvesésid ki vannak merülve, akkor a túl intezív sportot is extra stresszként érzékeli a szervezeted, és noha jót akarsz, valójában tovább terheled a szervezetedet. Tehát gondolj inkább a mozgásra. Ez lehet egy fél órás séta (jó, ne araszolva, andalogva, hanem tempósan), vagy jóga, esetleg pilates. Ha edzőterem-rajongó vagy, semmi baj, menj, és végezd az edzésedet, de alacsonyabb intenzitással, mint eddig. Ne emelj AKKORA súlyokat, ne fuss ANNYIRA gyorsan, és OLYAN sokat. LASSÍTS! Meglátod, a kevesebb több, és a kimerült mellékvesék meghálálják ha a nekik megfelelő ritmusban mozogsz.

2. Alvás

Az alvással töltött ideális óraszám személyenként változik. Kimerültség esetén azonban meg kell értened egy nagyon fontos dolgot: a mellékvesék az agynál hamarabb alakulnak ki az anyaméhben, és az agynál ősibb, primitívebb a működésük. Az agyunk élvezi az új, ismeretlen helyzeteket és feladatokat, számára izgalmas és lelkesítő, ha spontán éljük az életünket. A mellékvese viszont kiszámítható ritmusra vágyik.

Alissa Vitti hasonlatával élve a mellékveséink olyanok, mint egy kisgyermek: ahhoz, hogy jól érezzék magukat és egészségesen növekedjenek, szükségük van egy rendszeres, jól kiszámítható napi ritmusra.

Az alvás terén tehát a legjobb, amit tehetsz, hogy igyekszel minden nap azonos időben elaludni, és azonos időben felébredni.

Tudom, hogy ez néha lehetetlennek tűnik, de érdemes erre odafigyelni, mert a testünk meghálálja.

A fáradtság, kimerültség érzése nem egy bosszantó apróság, amit egy kávéval kell agyonütni.

Ha a telefonod jelzi, hogy mindjárt lemerül, azonnal ráteszed a töltőre. Sőt, van olyan mobil töltő, ami lehetővé teszi azt, hogy a telefonodat akkor is fel tudd tölteni, amikor nincs a közelben konnektor. Ha nincs feltöltési lehetőségünk, akkor igyekszünk minimalizálni a  telefon használatát addig, amíg konnektor közelébe nem érünk.

A saját testünkkel ehhez képest semmit nem törődünk. Az elem jelez: fáradtak vagyunk, de mi csak pörgünk tovább, és valamiért azt hisszük, hogy ez így fenntartható.

Gondolkodtál már azon, hogy mennyivel vagy értékesebb a telefonodnál? És így is bánsz saját magaddal?

Tudom, most azt mondod: igen, Ági, egy ideális világban, amikor fáradt vagyok, lepihenek és alszom, de értsd meg, NEM TEHETEM. A nyakamon a határidő, a főnököm, az ügyfeleim, a munkám, a gyerekeim, és a családom. Nincs egy percem sem megállni.

Valóban?

Mi lenne, ha a kávészünetet arra használnák, hogy 10 perc csevegés-kávézás helyett 10 percre lehunynád a szemed, lehalkítanád a telefonod, és csak lazítanál egy kicsit, esetleg egy kellemes klasszikus zenét hallgatva (ami mellesleg a koncentrációs készségedet is segíti).

Mi lenne, ha a napi FB / twitter / szörfölős időt lerövidítenéd?

Cselekedj most!

Találj 5 percet a napodban, amikor beiktathatsz egy pihenőt, és ténylegesen lehunyhatod a szemedet – akár fél percre is. Milyen érzés behunynia szemedet? Milyen érzés odavarázsolni egy mini feltöltődést, ahol azt hitted, esélyed sincs megállni? Figyled meg, hogy hogyan érzed magad egy perccel később! Hogyan megy a munka? Jobban tudsz koncentrálni? Mi változott?